Kafija ir sens un spēcīgs dzēriens. Reizēm bīstams. Ar to ir jārēķinās, jārespektē un jāmīl.
Šodien kafija ir neatņemama dzīves sastāvdaļa. No rīta kafijas krūze palīdz pamosties, bet vakarā pie tās var atpūsties un saplānot nākamo dienu. Dažkārt arī daudzas patīkamas tikšanās reizes ar draugiem notiek pie kafijas tases! Bet vai mēs ikdienā pievēršam uzmanību, kādu kafiju mēs dzeram? Par to, arī šoreiz parunāsim.
Kā zināms, visā pasaulē vispopulārākās ir ARABICAS un ROBUSTA kafijas šķirnes. Pasaules tirgū pārdošanas apjoma un pupiņu ražošanas līderpozīcijās ir Arabicas kafija, kas sastāda apmēram 65% pasaules tirgus un 35% - Robusta kafija.
Arabicas kafijas dzimtene ir Etiopija, bet Robusta kafijas dzimtene - Kongo. Kafijas ražošanā tiek izmantota Arabikas koka (Coffea Arabica) kafijas šķirne, kurai no ziedēšanas brīža līdz augļu nogatavošanās nepieciešami 6 – 7 mēneši. Ražas daudzums ir 1 – 2 reizes gadā. Arabikas kafija tiek izgatavota no 100% Arabikas pupiņām. Tādēļ tā ir tik dārga! Arabikas kafija ir maigāka, smaržīgāka un garšīgāka, tai ir niansētāka garša nekā Robusta kafijai. Arabikas kafijas augļi satur vairāk aromātisko eļļu un divreiz mazāk kofeīna, nekā Robustas kafijas augļi. Savukārt, Robusta kafijas ražošanā tiek izmantots Kanefora kafijas koka (Coffea Canephora) augļi. Robusta ir otrs populārākais kafijas veids pasaulē ar augstu kofeīna saturu pupiņās. Robustu izmanto kafijas maisījumos, lai dzērienam piešķirtu stiprumu.
Savu brīnišķīgo garšu un īpašo aromātu kafijas pupiņas iegūst pēc grauzdēšanas. Pastāv dažādas kafijas grauzdēšanas pakāpes, kas ietekmē kafijas īpašības, kuras būtu jāievēro izvēloties šo garšīgo un tonizējošo dzērienu.
Tātad, pastāv:
Viegls, jeb bāls grauzdējums dod viegli brūnas, sausas kafijas pupiņas ar smalku garšu un aromātu. Šo grauzdēšanu izmanto vidēji lielām kafijas pupiņām. Šādi grauzdēta kafija ir īpaši piemērota dzeršanai no rīta, pievienojot pienu.
Vidējs grauzdējums ir universāls, jo dod stiprāku garšu, labāk parādot daudzu kafijas šķirņu raksturojumu. Tam ir salds un bagāts aromāts. Šādi grauzdēta kafija ir piemērota dzeršanai jebkurā dienas laikā.
Pilnīgs (tumšais) grauzdējums dod tumši brūnas kafijas pupiņas, kuras virsma ir nedaudz eļļaina. Pupiņas ir spīdīgas. Šādi grauzdētai kafijai ir stipra garša ar nelielu rūgtuma piegaršu. Tā ir piemērota pēcpusdienas kafijai ar nelielu krējuma piedevu.
Augsta grauzdējuma pakāpe ir pazīstama arī kā dubultā grauzdēšana. Pēc termiskās aptrādes pupiņas ir spīdīgas, eļļainas, melnas. Kafijai, kas pagatavota no šādām pupiņām, ir stipri rūgtena piegarša.
Itāliešu grauzdējums ir pazīstams arī kā espresso grauzdējums. Šī kafija ir ļoti tumša.
Laikam visi kādreiz esam teikuši, nespēju pamosties bez tasītes aromātiskas kafijas, vai arī, ka kafija mūsu organismam dod nepieciešamo spēku, lai spētu normāli darboties visu dienu.
Jebkuram cilvēkam kafija asociējas ar tajā esošo kofeīnu. Kofeīna iedarbība turpinās no divām līdz septiņām stundām atkarībā no cilvēka vecuma un citiem faktoriem. Tomēr kafija nav tikai kofeīna avots. Tā satur ūdeni, taukus, olbaltumvielas, vitamīnus, kāliju, magniju, dzelzi un citas minerālvielas. Tādēļ, lai nenodarītu pāri savam organismam ir jāizvēlas sev piemērotākais kafijas dzēriens.
Mūsdienās kafija pat tiek ieteikta kā obligāta vairāku diētu sastāvdaļa. Tam ir vairāki iemesli. Pirmkārt, patīkamais iemesls. Tāpēc, ka 100 gramos šī dzēriena ir tikai aptuveni deviņas kalorijas!
Tāpat kafijā esošais kofeīns pastiprina kuņģa sekrēciju, kas paātrina pārtikas sagremošanos. Tomēr šī iemesla dēļ kafiju nevajadzētu dzert tukšā dūšā. Pretējā gadījumā var rasties gremošanas traucējumi. Kafijai ir nozīmīgs minerālvielu, īpaši kālija, avots, kas īpaši ir nozīmīgs cilvēkiem, kuri strādā intelektuālo darbu. Tase kafijas satur aptuveni 20 % no diennaktī nepieciešamā vitamīna P daudzuma. Šis vitamīns nepieciešams asinsvadu stiprināšanai. Kafijā esošajam kofeīnam piemīt aktivizējošā iedarbība uz galvas smadzeņu garozu, spēj arī stimulēt to smadzeņu daļu, kas atbild par uzmanības koncentrēšanu un īstermiņa atmiņu. Tas stimulē fizisko aktivitāti, paaugstina garīgā darba spējas.
Tāpat ir pierādīts, ka kofeīns normālās devās (0,1-0,2 grami) spēj normalizēt pazeminātu asinsspiedienu (īpaši hipotoniķiem). Tas spēj pasargāt aknas no nopietnām traumām cilvēkiem ar lieko svaru un tiem, kam ir paaugstināts dzelzs saturs asinīs. Tomēr tas darbojas pie nosacījuma, ja dienā tiek izdzertas ne vairāk kā divas tasītes kafijas.
Turklāt dietologu vidū kafija ir izslavēta savu urīndzenošo īpašību dēļ. Amerikāņu zinātnieku pētījumi ir pierādījuši, ka 2-3 tasītes kafijas lietošana ikdienā samazina iespēju veidoties žultsakmeņiem un nierakmeņiem. Šo rezultātu izskaidro ar kofeīna spēju palielināt urinēšanas biežumu, samazinot tā koncentrāciju, kas novērš holesterīna kristalizēšanos, samazina tauku uzkrāšanos, palielina enerģijas atdevi un samazina šķidruma uzsūkšanos, kas norit pirms žultsakmeņu veidošanās. Nierakmeņi veidojas, kalcija oksalāta un citu vielu kristalizājas un salīpšanas rezultātā.
Divas tasītes kafijas dienā mazina risku saslimt ar cukura diabētu vecumdienās, jo labvēlīgi iedarbojas uz glikozes vielmaiņas procesu.
Tomēr, atgādināšu, ka pārlieku aizrauties ar kafijas dzeršanu arī nevajadzētu, jo lielā daudzumā kofeīns paātrina sirdsdarbību un spēj izraisīt aritmiju.
Cilvēkiem, kas nevēlas sajust kofeīna radīto efektu gammu (asinsspiediena paaugstināšanos, asins cirkulācijas paātrināšanos, papildu tonusu), tomēr grib baudīt vienkārši kafijas garšu, aromātu, kā arī dzeršanas rituālu, labāk izvēlēties kafiju bez kofeīna. Kofeīnam nav specifisku garšas īpašību. Tādēļ garšas ziņā kafija ar kofeīnu vai bez tā neatšķiras. Tādēļ baudiet tādu kafiju, ko sirds kāro!
Un kāda kafija garšo Tev?
Piedāvāju iepazīties ar kompānijas Network World Alliance Coffee Club sortimentu. Cienījamais apmeklētāj, lai Tu varētu vieglāk pieņemt lēmumu, kādu no kafijām vēlies izbaudīt, īsumā raksturošu katru no kompānijas piedāvātajiem kafijas veidiem.
Kopā ir 12 veidu kafijas, kas iedalās divās grupās: speciālā un klasiskā kafija.Speciālā kafija, kuras sastāvā ietilpst dažādu augu ekstrati:
Tunguska, Acai, Pro Vigra, Fit Wonder, Soja un Nature kafija.
Kafija bagātināta ar Sibīrijas žeņšeņ un ogu vīnogu ekstraktu. Žeņšeņ samazina nogurumu un palielina fiziskās un garīgās darbaspējas, tam piemīt tonizējoša iedarbība uz nervu sistēmu. Dienas otrajā pusē, kad organismam pietrūkst enerģijas - šī kafija mūs uzmundrinās.
Specializēta kafija ar acai augļiem. Acai ogas satur: antioksidanta, pretiekaisuma, antibakteriāla un kardiovaskulāro īpašības.
Spezialitäten Tit wonder Coffee
Satur 100% Arabikas pupiņas,kas ir bagātinātas ar garcinija comboni ekstratu. Garcīnijas ekstrakta aktīvā viela (hidroksicitronskābe) kavē jaunu taukaudu sintēzi, kā arī aktivē esošo tauku sadedzināšanu.Palīdz saglabāt normālu ķermeņa svaru. Ja vēlaties novājēt tad ieteicams dzert tieši šo kafiju. Šī kafija labi ietekmē kunģa un zarnu trakta darbību.
Spezialitäten ProVigra Coffee
Ekskluzīva kafija no 100% Arabikas pupiņām ar maca un tribulus terrestris ekstratu. Sportisti lieto maca, lai vairotu enerģiju, izturību. Maca lieto, lai uzlabotu garastāvokli un uzlabotu garīgās spējas un koncentrēšanos. Kas tad ir Maca? Maca ir sakne, kura satur ļoti daudz minerālvielas, fermentus,vitamīnus, aminoskābes, 10% kalcija un 12-14 % olbaltumvielu. Šis augs palīdz mūsu organismam un regulēt vielmaiņu un dod spēku. Pro Vigru iesaka dzert tieši vīriešiem, lai uzlabotu enerģijas līmeni, vitalitāti un seksuālo veselību. Daudzi to sauc par Dabisko Viagru!
Šīs kafijas pamatā irArabica kafijas pupiņas, kas bagātinātas ar koncentrētu sojas ekstraktu. Sojas olbaltumvielas un fitoestrogēni samazina holesterīna līmeni asinīs. Soja pozitīvi iedarbojas uz sirdi un asinsvadiem. Sojas produkti palīdz samazināt sāļu uzkrāšanos, stiprina artērijas.
Šī kafija satur 100% tīru Arabica, kas ļauj baudīt īstu espresso.
Klasiskās kafijas satāvā ir:
stipra (Krafftig), espresso (Espresso), aromatiskā (Aromatisch), bez kofeina (Entkoffeiniert), maiga (Sanft un Mild) kafijas veidi.
Stipras kafijas maisījums, kuras sastāvā ir Arabikas un Rogusta pupiņas. Šī kafija garšo nedaudz pēc kakao. Būs ideāla kafija pēc pusdienām.
Arabica un Robustas šķirnes kafijas maisījums ar izteikti aromatisku un spēcīgu garšas buķeti. Kafija domāta tiem, kuriem patīk intensīva un ļoti spēcīga kafijas garša.
Klassiker Espresso
Brazīlijas, Etiopijas, Kostarikas un Gvatemalas kafijas pupiņu sabalansēts maisījums, kas piešķir kafijai neatkārtojamu garšu. Nodrošina tīru itāļu espresso garšu.
Klassiker Entkoffeiniert
Bezkofeīna kafija ar Arabica pupiņām piedāvā garšu kādu varētu vēlēties kafijas lietpratējs. Maiga garša.
Brazīlijas, Kolumbijas, Centrālamerikas un Etiopijas šķirņu kafijas salikums.
Saudzīgi, ipaši viegli grauzdētas kafijas pupiņas. 100% Arabica pupiņas ar maigu, saldu garšu vidēja stipruma grauzdējumu. Augstākā līmeņa gardēžu kafija.
Ieskaties katalogā:
Kompānija NWA piedāvā kafijas automātu „Maki POD (capsula)” ar 20 Bar spiedienu, tas kafijai dod pilnīgāku garšas buķeti. Šos kafijas automātus ražo Brazīlijā, tie domāti lietošanai mājas apstākļos, kā arī ofisos. Uz doto brīdi tas ir vienīgais automāts kam ir automātiskā kapsulas izmešanas sistēma.
Šeit var apskatīt, kā darbojas kafijas automāts dabā.
Un nobeigumā pieminēšu to, ka kompānija sniedz lielisku iespēju kafijas baudītajiem. Pirms pieņemt lēmumu un izvēlēties kādu kafiju ikdienā baudīt var pasūtīt kafijas paraudziņu iepakojumu ar augstāk minētajiem kafijas veidiem.
i-Veikals ir pieejams Reģistrētiem lietotājiem !
Par reģistrāciju sazinies ar mani : tel +371 26434049
E_mail : inesenwa@gmail.com
Skype: inese994
Izmanto skype - tas ir ērti un bez maksas!
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru